Pagini

23 ian. 2012

Copilul si televizorul

      Pana acum cativa ani nu erau cunoscute efectele nocive ale televizorului in viata noastra. Insa acum, din ce in ce mai des suntem atentionati in legatura acest lucru. Un copil pana in 2 ani nu ar trebui sa se uite deloc la televizor, in timp ce unul cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 ani se poate uita numai maxim 2 ore pe zi, recomanda pediatrii si psihologii. Insa majoritatea, in calitate de parinti, nu iau in considerare aceste afirmatii.
    Avand in vedere ca aproape orice jucarie, indiferent de natura ei(educativa, interactiva, etc...) nu il captiveaza pe copilul modern decat temporar, singura solutie la indemana ramane televizorul. Desigur ca multe desene animate sunt instructive si educative insa nu toate programele sunt indicate pentru ei. In ciuda acestui fapt ne uitam la filme impreuna cu ei, considerand ca ei nu pricep ce se intampla cu adevarat, sau lasam stirile de la ora 5 cu volum ridicat incat sa putem spala vasele in timp ce le auzim.
    Fiul meu are 2 ani si jumatate, si petrece cateva ore la televizor zilnic urmarind desenele preferante: Pingu, Tom si Jerry, Gazoon si Mio Mao. Mi-as dori sa limitez pe cat posibil accesul lui la televizor insa, intr-o perioada in care ma regasesc neavand suficient timp liber pentru a face tot ce imi propun, recunosc umil ca dau drumul la televizor pe desene animate pentru ca doar atunci el sta cuminte iar eu imi pot face treburile casnice linistita. De asemenea folosesc televizorul si ca metoda de rasplata sau pedeapsa dupa caz, acest lucru dovedindu-se mai eficient decat alte metode. Nu este ideal insa consider ca nu sunt singura care procedeaza astfel.
   Ceea ce consider insa dezarmant este ca aceasta metoda a devenit o practica uzuala in crese si gradinite, acolo unde copilasii sunt ingrijiti de persoane specializate in acest sens. Deschid televizorul de cand ajunge primul copil, il sting cat acestia dorm, iar pe urma acceasi poveste. Cum poti atrage atentia acestui fapt atat timp cat si tu te simti cu musca pe caciula?
    Din ce in ce mai multi copii prescolari au deficiente grave in vorbit, sa fie televizorul intradevar unul dintre motive? Consider ca trebuie sa analizam situatia cu atat mai mult cu cat din ce in ce mai multe programe destinate copiilor au devenit mult prea violente in limbaj si comportament sau cu anumite conotatii.

6 comentarii:

  1. foarte mult adevar in acest articol.

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarul este ca tv-ul nu este o sursa de cultura, ci o sursa de informatii ce ne sunt bagate pe gat.Cu atat mai rau daca se lasa copiii sa se uite la tv,deoarece capacitatea de asimilare a lor este foarte mare si "inghit" tot felul de balarii.In afara de desenele clasice eu nu vad nimic benefic pt copii la tv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @toxichair iti dau mare dreptate, mi-as dori ca televizorul sa nu faca parte aproape deloc din viata fiului meu, insa datorita anumitor circumstante, nu pot face asta. Cat sta acasa cu mine tin mai mereu televizorul inchis, iar atunci cand ii dau drumul de obicei dau imediat pe Jim Jam sau Boomerang. Insa faptul ca pana si la cresa stau aproape non-stop cu televizorul deschis, ma nelinisteste. Precum si faptul ca multi parinti nu iau deloc in calcul efectul nociv alacestuia.

      Ștergere
    2. Ideea este ca,desi nu am inca un copil,sunt de parere ca s-a ajuns la un nivel scazut al educatoarelor.Sunt comode si nu mai au rabdare cu copiii.Nu vor mai fi educatoare care zi de zi incercau sa ne faca( cand eram la gradinita) sa fim uniti si sa ne scoata cat mai mult in natura sa ne jucam tot felul de joculetze.Imi pare rau dar R.I.P. educatoarele clasice cele pline de rabdare si cu iubire fatza de copii.

      Ștergere
    3. Problema cu care ma confrunt este ca locuiesc intr-un oras mic unde nu exista prea multe crese, de fapt sunt doar 2. Iar acest fapt a facut ca o asistenta si 2 ajutoare sa ingrijeasca 30 de copilasi pe salarii extrem de mici. Daca nu as fi obligata sa il dau la cresa, probabil nu as face asta. Insa vremurile sunt cum sunt, si ambii parinti muncesc din greu ca sa aiba minimul in casa. Pe de-o parte este benefic pentru pui sa fie intr-o astfel de colectivitate, insa din pacate conditiile lasa mult de dorit.

      Ștergere
    4. Imi pare foarte rau sa aud asta...in tara noastra oricum ai da nu este bine.Sincer esti constransa de situatie si cam trebuie sa te resemnezi..:( Parerea mea este insa ca numai tu si sotul tau stiti ce e mai bine pt voi si copilas..Daca este cv ce credeti ca dauneaza copilului cel mai bine e sa faceti cumva sa opriti acel lucru!

      Ștergere